06 – 126 726 04

Bevoegdheid verloskundigen

Vanaf 1 september 2014 zijn verloskundigen bevoegd om orale anticonceptie en spiraaltjes voor te schrijven en nadat zij een speciale training volgen zijn zij ook bevoegd om spiralen te plaatsen. Dit is een positieve ontwikkeling voor bevallen vrouwen!

Spiralen plaatsen door verloskundigen is dus nog vrij nieuw maar wordt vergoed door je zorgverzekeraar vanuit het basispakket. (voor uitzonderingen controleer je je polis)

Alle verloskundigen die spiralen plaatsen zijn te vinden op spiraalplaatsen.nl.

Hormonale anticonceptie

Vanaf juli 2018 ben ik bekwaam in het voorschrijven van hormonale anticonceptie. Dit betekent dat je bij mij terecht kan voor een uitgebreid gesprek over welke vorm van anticonceptie het beste bij jou past. Indien nodig schrijf ik je een recept en we plannen een evaluatie afspraak als jij dat wenst. 

Plaatsenkoper houdend of hormoonhoudend spiraal

Op maandag 3 september heb ik mijn training onder begeleiding van een ervaren verloskundig collega. Heb jij gekozen voor een spiraal dan kun je deze vanaf 8 weken na je bevalling laten plaatsen. Voor meer informatie of een afspraak, neem je contact op.

Vanaf september kun je dus bij mij terecht voor het verwijderen of plaatsen van een spiraal!

Voor meer informatie over anticonceptie na de bevalling kun je ook terecht op de website van onze beroepsvereniging.

Kosten 

In de kraamweek hebben we de anticonceptie al eens besproken. Kom je 6-8 weken na de bevalling op nacontrole, dan bespreken we dit nogmaals. Misschien heb je al een keuze gemaakt en misschien wil je nog wat informatie. Hier zijn geen kosten aan verbonden, dit hoort bij de standaard zorg van de verloskundige. Een eventueel recept hoort daarbij.

Ben je (nog) geen client bij ons maar wil je een anticonceptieconsult dan zijn hier vanaf januari 2019 kosten aan verbonden. Kies je uiteindelijk voor een spiraal, dan worden de kosten van het plaatsen vergoedt door je zorgverzekeraar en hoef je het consult niet te betalen. 

  kosten vergoed
Nacontrole gesprek inclusief anticonceptieconsult met evt recept 0 basis
Nacontrole gesprek inclusief anticonceptieconsult en plaatsen spiraal 61,11 basis
Anticonceptieconsult met evt recept 20,- geen
Anticonceptieconsult met plaatsing spiraal 61,11 basis
Verwijderen spiraal 0 basis

Los van het consult of het plaatsen van een spiraal zijn er kosten verbonden aan je gekozen anticonceptie. Tot 21 jaar wordt anticonceptie vergoedt door de basisverzekering, daarna enkel door sommige aanvullende verzekeringen. Kijk hiervoor in je polisvoorwaarden. 

Zie hier een overzicht van de kosten

   
koperhoudend spiraal T-safe 69
hormoonhoudend spiraal Mirena 142
   
combinatiepil Microgynon 30 per maand 1,95
Mini pil (geschikt bij borstvoeding) Cerazette  
   
Nuvaring (vaginale ring) per ring (= per maand) 10,50
Implanon (implantaat in arm) kan 2-3 jaar blijven zitten 122
Prikpil voor 3 maanden 9,40